Een avontuurlijke voorstelling
Een avontuur over groei en De Kleine Johannes
Bijna 130 jaar geleden verscheen De Kleine Johannes van schrijver, dichter en psychiater Frederik van Eeden. Dit populaire sprookje over een jongetje dat volwassen wordt, baseerde de schrijver op zijn eigen jeugd. Hoewel De Kleine Johannes alom geroemd en veel gelezen is, is het verhaal zelden bewerkt voor theater of film.
Losjes gebaseerd op Van Eedens klassieker, volgt GROEIstadion de avonturen van het jongetje Johannes. Met zijn vader en hond Presto groeit hij op in een oud huis met een grote tuin. Op een zomeravond drijft Johannes met zijn boot een betoverde wereld in. Hij maakt ruzie met een kabouter, ontmoet de Schrijver van de Waarheid en raakt hopeloos verliefd op Robinetta. Met vallen en opstaan komt hij tot nieuwe inzichten over zichzelf en zijn omgeving. Johannes wordt volwassen. GROEIstadion is een voorstelling over het zoeken naar geluk, tevreden zijn of juist méér willen. Over nieuwe werelden ontdekken en tomeloze liefde.
Groei van alle kanten
Voor GROEIstadion vertalen de spelers wat groei voor hen betekent. Meer is beter, zo hoor je meestal. Maar wat is groei precies als je er van dichtbij naar kijkt? Welke andere manieren van groei zijn er mogelijk? Zou groei ook een gevolg van een ontwikkeling kunnen zijn, in plaats van een doel? Twaalf scènes, verspreid over een decor van bijna twee hectare, belichten elk een stadium van de geestelijke groei van Johannes. Van de fase van ontdekking belandt hij in de weerstand. Na een periode van ontkenning maakt hij een fase van toewijding door. In een route van ruim anderhalf uur doorloopt de bezoeker de groeistadia van Johannes, de horten en stoten inbegrepen, en beleeft zo een verandering die meestal jaren duurt! Tot slot is er een dialoogsessie met een gespreksleider. Bezoekers worden uitgenodigd hier van gedachten te wisselen over alle indrukken en ontdekkingen onderweg.
Het thema groei is op allerlei manieren terug te zien in het decor. Jarenlang was het terrein aan de Van Karnebeekstraat een gapend gat in de wijk. Het artistieke team vestigde zich in een leegstand pand er recht tegenover en doopte de vlakte voor de deur om tot ’t Landje. Met hulp van buurtbewoners legden ze stadsakkers en moestuinen aan, bouwden een terp, bijzondere speeltoestellen en Buitencafé De Achtertuin. Inmiddels is ’t Landje uitgegroeid tot een magisch decor waar fantasie en werkelijkheid naadloos in elkaar overlopen. Klimmend in de Bovenstebovenboom borrelen nieuwe teksten op voor die ene scène in GROEIstadion. Blijkt in een repetitie dat Johannes een patrijspoort nodig heeft, dan zagen de decorbouwers een gat uit de wand van de boot. Buiten repetitie-uren zijn de decorstukken fantastische speeltoestellen voor kids uit de wijk. Maar ’t Landje is ook een gewilde plek voor volwassenen, als achtergrond voor een selfie of voor een gesprek met buurtgenoten tijdens een barbecue. Zo bloeit ’t Landje op tot een plek voor jong en oud om te voetballen, picknicken, tuinieren of te bouwen.