Wat & Hoe

De kracht van GROEIstadion is het langdurige, creatieve proces dat het team aangaat met bewoners. Samen werken zij toe naar een voorstelling van hoge artistieke kwaliteit, omarmd en uitgevoerd door de buurt. Professionele kunstenaars begeleiden het traject in repetities en workshops. Zij putten uit hun rijke ervaring in de podiumkunsten, architectuur en stedenbouw, beeldende kunst, theaterwetenschappen, bedrijfskunde en onderwijs.

GROEIstadion stimuleert talent voor en achter de schermen. Zij die liever niet in de schijnwerpers staan, kunnen meedraaien in de organisatie of bouwen aan het decor. Deze ‘twee in een’ benadering geeft allerlei vormen van talent in de wijk een podium. Voor de een is dat een rol in het stuk met week in week uit repetities. Anderen springen van tijd tot tijd bij voor de aanleg van Windekinds vijver of het beschilderen van de Bovenstebovenboom.

Het maakproces en eindresultaat zijn bij GROEIstadion even belangrijk. Of het nu gaat om het schrijven aan scènes, bouwen van het decor of het uiteindelijke optreden, alle onderdelen van het traject zijn gericht op het ontwikkelen van talent en creativiteit en daarmee het welzijn in de wijk.

Het team stimuleert discussie en verandering door de verbeelding te prikkelen in de openbare ruimte. Denk aan muziektheater op een plein of dans in een voormalig schoolgebouw, door en voor bewoners. Deze aanpak leidt tot bijzondere ontmoetingen in de wijk en een nieuwe manier van kijken naar de dagelijkse omgeving.

De makers gaan organisch te werk, op basis van wederzijds vertrouwen en respect. Zij bieden deelnemers een platform voor hun talent en creatieve ambities. Wat het team vraagt is een open blik om grenzen te verleggen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat wederzijds vertrouwen ontstaat vooral op straat. Daarom trekken ze, als de weersomstandigheden het toelaten, zoveel mogelijk de wijk in met evenementen, workshops en repetities.

GROEIstadion reageert, net als eerdere projecten van de makers, op actuele thema’s in de buurt. Samen met buurtbewoners zoeken ze naar een kunstzinnige vertaling van deze vragen die past in de dagelijkse omgeving. Zo stimuleren ze niet alleen talent en creativiteit, maar gaan makers en deelnemers gezamenlijk op zoek naar antwoorden op kleine en grote vragen.